diplashop.gr banner
ΑΛΚΟΟΛΟΜΕΤΡΟ View larger

ΑΛΚΟΟΛΟΜΕΤΡΟ

07-0-200

New

Αλκοολόμετρο 0 – 100

More details

Αποτελείται από ένα λεπτό γυάλινο σωλήνα (βαθμονομημένο), ο οποίος στο ένα άκρο του περιέχει μεταλλικά σφαιρίδια συγκεκριμένης μάζας.

Για τη πραγματοποίηση μιας μέτρησης το αλκοολόμετρο, αφήνεται με προσοχή να επιπλεύσει σε 100 κ.ε του προς μέτρηση υγρού (αλκοολούχο διάλυμα) και η τιμή της περιεκτικότητας του διαλύματος % κ.ο αντιστοιχεί στη χαραγή μέχρι την οποία βυθίζεται.

Τί είναι ένα αλκοολόμετρο;
Το αλκοολόμετρο είναι μια γυάλινη ερματοφόρα στήλη που καταλήγει στο άνω μέρος σε βαθμολογημένο επιμήκη στέλεχος. Για την αρχική βαθμολόγησή του ρυθμίζεται το φερόμενο έρμα έτσι ώστε το όργανο να βυθίζεται μέχρι το ανώτατο άκρο του στελέχους μέσα σε 100 κ.ε. απόλυτης αλκοόλης και σε θερμοκρασία 15 °C. Έτσι το ανώτατο σημείο του στελέχους σημειώνεται με τον αριθμό 100. Στη συνέχεια εισάγεται το όργανο σε διάλυμα αλκοόλης 95% κατ΄ όγκο όπου και σημειώνεται η ένδειξη 95. Το αυτό επαναλαμβάνεται για διαλύματα 90%, 85%, 80%, 75%, κ.λπ. όπου και σημειώνονται στο στέλεχος οι αντίστοιχοι αλκοολικοί βαθμοί.

Συνεπώς όταν το όργανο εμβαπτισθεί σε αλκολούχο διάλυμα 100 κ.ε. αγνώστου περιεκτικότητας αλκοόλης αρκεί η ανάγνωση της ένδειξης στο σημείο του στελέχους που θα ισορροπήσει στην επιφάνεια του διαλύματος όπου και αποτελεί τον αλκοολικό βαθμό του διαλύματος.